טיק מוגדר כתנועה או קול פתאומי, מהיר, שחוזר שוב ושוב באופן שאינו קצבי. הוא מופיע באופן לא רצוני ולא ניתן להדחיק אותו. טיקים יכולים להיות “מורכבים” (לדוגמה: אמירת מילים, משפטים או צורך לגעת במשהו, …) או הם יכולים להיות “פשוטים” (לדוגמה: מצמוץ, כחכוח, שיעול, ועוד..). בנוסף, הם יכולים להיות קשורים למגוון חושים כגון ראיה, שמיעה, תנועה, ועוד…
כאשר טיקים תנועתיים או קוליים מופעיים לפני גיל 18 ללא קשר עם מצב רפואי (כגון סטרפטוקוקוס) או שימוש בחומרים ונמשכים יותר משנה, מדובר בהפרעת טיקים כרונית. וכאשר ניכרים לפחות 2 טיקים תנועתיים ולפחות טיק קולי אחד לאורך שנה, מדובר בסינדרום “טורט”. בד”כ, קיימות תקופות של עליות וירידות בתדירות ובעוצמה של הטיקים.
יש לציין שטיקים הם תופעה נפוצה וכ-50% מאנשים חווים התמודדות עם טיק לפחות פעם אחת לאורך חייהם. ברוב המקרים, טיקים חולפים לאחר גיל ההתבגרות וכ-18% מהילדים חווים טיקים באופן זמני. אולם, כ-5% מהילדים בעלי טיקים מפתחים הפרעת טיקים כרונית כאשר 1% מפתחים סינדרום “טורט”. ב-90% מהמקרים, טיקים מלווים בקשיים נוספים ו\או הפרעות כגון הפרעת קשב, קשיי התנהגות, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), קשיי שינה ו\או הפרעות חרדה.
המחקר בנושא מראה שהטיפול היעיל ביותר לטיקים הינו CBT ובמיוחד שיטות HRT (Habit Reversal Training) ו-ERP (Exposition with Response Prevention).