TOURETTE

מהו טיק ? מהי הפרעת טיקים כרונית ? מהו סינדרום טורט ?

טיק מוגדר כתנועה או קול פתאומי, מהיר, שחוזר שוב ושוב באופן שאינו קצבי. הוא מופיע באופן לא רצוני ולא ניתן להדחיק אותו. טיקים יכולים להיות “מורכבים” (לדוגמה: אמירת מילים, משפטים או צורך לגעת במשהו, …) או הם יכולים להיות “פשוטים” (לדוגמה: מצמוץ, כחכוח, שיעול, ועוד..). בנוסף, הם יכולים להיות קשורים למגוון חושים כגון ראיה, שמיעה, תנועה, ועוד…

כאשר טיקים תנועתיים או קוליים מופעיים לפני גיל 18 ללא קשר עם מצב רפואי (כגון סטרפטוקוקוס) או שימוש בחומרים ונמשכים יותר משנה, מדובר בהפרעת טיקים כרונית. וכאשר ניכרים לפחות 2 טיקים תנועתיים ולפחות טיק קולי אחד לאורך שנה, מדובר בסינדרום “טורט”. בד”כ, קיימות תקופות של עליות וירידות בתדירות ובעוצמה של הטיקים.

יש לציין שטיקים הם תופעה נפוצה וכ-50% מאנשים חווים התמודדות עם טיק לפחות פעם אחת לאורך חייהם. ברוב המקרים, טיקים חולפים לאחר גיל ההתבגרות וכ-18% מהילדים חווים טיקים באופן זמני. אולם, כ-5% מהילדים בעלי טיקים מפתחים הפרעת טיקים כרונית כאשר 1% מפתחים סינדרום “טורט”. ב-90% מהמקרים, טיקים מלווים בקשיים נוספים ו\או הפרעות כגון הפרעת קשב, קשיי התנהגות, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), קשיי שינה ו\או הפרעות חרדה.

 

המחקר בנושא מראה שהטיפול היעיל ביותר לטיקים הינו CBT ובמיוחד שיטות HRT (Habit Reversal Training) ו-ERP (Exposition with Response Prevention).

למה אנשים מפתחים טיקים ?

באופן עקרוני, טיק מופיע כתגובה לדחף מקדים או תחושה לא נעימה ובמטרה לווסת מתח סנסורי או חוויה שיש להשלים משהו כך שלטיק יש תפקיד פסיכו-סנסורי חשוב, מווסת וכביכול מרגיע. זה מסביר למה אחוז גבוה של האוכלוסייה יכול לחוות טיקים פעם בחייהם.

לצד זאת, הפרעת טיקים כרונית הינה הפרעה נוירו-התפתחותית כך שמרכיבים גנטיים משפיעים על הופעתם של הטיקים והתפתחותם להפרעת טיקים כרונית. כמו כן, יש לטיקים בסיס ביולוגי מובהק שקשור למספר מרכיבים: כשל של גרעיני הבסיס במוח לעכב תנועות לא רצויות וחוסר איזון של מספר משפחות של מוליכים עצביים (בעיקר דופמין אבל גם נוראדרנלין וסרוטונין).

מתי חשוב לטפל בטיקים ?

לא כל טיק מחייב התייחסות טיפולית וכל ילד מגיב אחרת לטיקים. אולם, כאשר הילד מבטא מצוקה רגשית כלשהי ו\או קושי להתמודד עם הטיקים ו\או כאשר קיים יחס שלילי של הסביבה למצבו ו\או בעיות נלוות (קשיי קשב, קשיי שינה, חרדה, קשיי התנהגות, OCD), התערבות טיפולית נהיית יותר נחוצה.

איך מטפלים בטיקים ?

הטיפול בטיקים הינו בשיטות HRT ו\או ERP ששייכות לתחום של ה-CBT, כאשר הינו מכוון להפוך את המטופל לאדם מומחה במה עובר עליו. ביחס לטיקים, מדובר בהגברת מודעות לדחפים מקדימים (Premonitory Urge) של הטיק כגון הקשר, תחושה גופנית ועוד… הטיפול עוזר בלמידה של התנהגויות מתחרות לטיקים ו\או חשיפה ממושכת עם מניעת תגובה לדחפים מקדימים. שותפות אקטיבית של המטפל ושל הסביבה ע”י הדרכת הורים מסייעת למטופל בתהליך הזה, יחד עם הוראות שקשורות לתגובות של הסביבה ביחס לטיקים.

קביעת תור

יש לכם שאלות ? רוצים לקבוע תור ? צרו קשר איתנו ונשמח לעזור לכם.